fbpx
Skip to main content

Συχνές Ερωτήσεις

Όσον αφορά τις ερωτήσεις σας στο θέμα προκάτ από ξύλινα σκελετά οι πιο συνηθισμένες είναι….

1. Τα προκατασκευασμένα από ξύλινα σκελετά τι διάρκεια ζωής έχουν;

Το ξύλο είναι ένα υλικό το οποίο αντέχει στο χρόνο καθώς δεν παύει ακόμη και μετά τη κοπή του να διατηρεί τις φυσικές του ιδιότητες. Παραμένει ζωντανό και το μόνο που χάνει είναι η ανάπτυξη του. Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για τα ξύλινα σκελετά των προκάτ, προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα βραδέως ανάπτυξης σκανδιναβικών χωρών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ξύλα αυτά να είναι ιδιαίτερα συμπαγή και άφθαρτα παρέχοντας προστασία κι ασφάλεια στους κατοίκους για πολλές γενιές (80 χρόνια τουλάχιστον).

2. Είναι αρκετά αντισεισμικά ή θα πέσουν με το πρώτο κούνημα;

Τα σπίτια με ξύλινα σκελετά κατασκευάζονται για αυτό ακριβώς το λόγο. Η ελαστικότητα που έχει το ξύλο το καθιστούν ιδιαίτερα ανθεκτικό στη κάμψη εκεί που άλλα υλικά ρηγματώνονται. Η υπεροχή της ξύλινης κατασκευής στη σεισμική καταπόνηση είναι καταφανής. Τα κτίρια με ξύλινο σκελετό είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί να βρεθεί κανείς κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Πάρτε παράδειγμα την Ιαπωνία που πλήττεται από συχνούς και ισχυρούς σεισμούς και σαν κύριες κατοικίες εμπιστεύονται σπίτια αποκλειστικά από ξύλινα σκελετά. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

3. Όσον αφορά τη θερμομόνωσή τους, είναι ικανοποιητικά;

Τα προκάτ με ξύλινα σκελετά εμφανίζουν θερμομόνωση υψηλών προδιαγραφών. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να ντύσουν τον ξύλινο σκελετό έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες και σε συνεργασία με τον πετροβάμβακα που μπαίνει στο κενό του σκελετού το σπίτι ασφαλίζεται από τις δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες (είτε ζέστη είτε κρύο), παρέχοντας στους ενοίκους ένα ευχάριστο, υγιή και φυσικό χώρο διαμονής και μια κατασκευή με χαμηλό κόστος θέρμανσης.

4. Πως μπορώ να τα εμπιστευτώ, αφού το ξύλο είναι εύφλεκτο υλικό;

Καταρχήν το ζητούμενο είναι να προλάβετε να σωθείτε εσείς πρώτα και έπειτα το σπίτι. Ναι, όντως το ξύλο είναι εύφλεκτο σαν υλικό. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν είναι μόνο του καθώς τα δομικά υλικά που είναι επενδυμένος το προστατεύουν από τη φωτιά. Τα δομικά υλικά που φροντίζουμε να ντύνουμε το σκελετό ανήκουν σε κατηγορίες δομικών υλικών (Α) και (Β1) δηλαδή άφλεκτα και δύσκολα αναφλεγόμενα υλικά εμποδίζοντας έτσι για αρκετή ώρα τη φωτιά να φτάσει στον ξύλινο σκελετό. Όσο για τα εμφανή ξύλα (π.χ. της στέγης που εξέχουν από τον τοίχο, σχηματίζοντας το γείσο) που δεν καλύπτονται από κάποιο δομικό υλικό, αυτά φροντίζουμε να τα περνάμε με επικαλυπτικές ουσίες οι οποίες δεν επιτρέπουν το ξύλο να αναφλέγεται εύκολα.

5. Είναι αρκετά πιο φθηνά από τα συμβατικά σπίτια. Μήπως είναι και πιο φθηνά στη ποιότητα τους;

Η αλήθεια είναι ότι εκεί κολλάει αρκετός κόσμος. ΔΕΝ πρόκειται σε καμιά περίπτωση για μια προχειροκατασκευή. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πολύ ανώτερα από αυτά που χρησιμοποιούνται στη συμβατική κατασκευή. Το μυστικό είναι στο χρόνο παράδοσης. Τα προκάτ λόγω της ταχύτητας που έχουν στο μοντάρισμα και στο στήσιμο τους, μειώνουν τον αριθμό στα μεροκάματα και κατά συνέπεια μειώνεται και το συνολικό κόστος. Σταματήστε, λοιπόν να σκέφτεστε αρνητικά και εμπιστευτείτε τα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν είπαμε αν βρείτε να φτιάξετε τσάμπα ένα προκάτ να το προτιμήσετε. Σαφώς και να κοιτάτε τη ποιότητα για αυτό να παίρνετε προσφορές (για να συγκρίνετε) αφού έχετε δει δουλειά του κατασκευαστή και όχι από το τηλέφωνο.

6. Μέχρι πόσους ορόφους μπορώ να χτίσω με ξύλινα σκελετά;

Με ξύλινα σκελετά συνήθως χτίζεις μέχρι 2 ορόφους (ισόγειο, 1ος και 2ος όροφος). Όσο λιγότερα επίπεδα φτιάχνεται ένα προκάτ τόσο πιο οικονομικό είναι. Άλλες διατομές ξύλων χρησιμοποιούνται για μια ισόγεια κατασκευή και άλλες πιο ενισχυμένες για μια μεζονέτα με σοφίτα. Επιπλέον υπάρχουν τα δοκάρια πατώματος και ο επενδύσεις του που ανεβάζουν, όχι υπερβολικά το κόστος.

7. Τα σχέδια που βγαίνουν για τα προκάτ είναι περιορισμένης αρχιτεκτονικής μορφής;

Όχι δεν είναι. Σκεφτείτε ότι θέλετε και να είστε σίγουροι ότι υλοποιείται. Τα προκατασκευασμένα προσαρμόζονται σε όποιο σχέδιο εσείς επιθυμείτε.

8. Περίπου πόσο χρόνο χρειάζεται για να κατασκευαστεί ένα προκατασκευασμένο με ξύλινα σκελετά;

Αυτό εξαρτάται από τα τετραγωνικά του σπιτιού. Συνήθως ο χρόνος παράδοσης είναι από 1 έως 4 μήνες. Για παράδειγμα, μια κατοικία 100 τετραγωνικών ο χρόνος παράδοσης είναι το πολύ 3 μήνες. Έτοιμο με το κλειδί στο χέρι! Αυτό που πρέπει να γνωρίζεται είναι ότι αυτός ο χρόνος ξεκινάει από τη στιγμή που έχει τελειώσει η σκυροδέτηση της βάσης.

9. Η άδεια που βγαίνει σε τι διαφέρει από την άδεια μιας συμβατικής κατασκευής;

Δεν διαφέρει σε κάτι. Η ίδια άδεια βγαίνει. Το μόνο που διαφέρει είναι το Ι.Κ.Α. καθώς στα προκατασκευασμένα τα ένσημα προϋπολογίζονται σύμφωνα με τον πίνακα 2. Αυτό σημαίνει 50 % χαμηλότερες εισφορές στο Ι.Κ.Α. από αυτές που απαιτούνται για μια συβατική οικοδομή.

10. Η βάση που θα στηθεί το σπίτι τι το ιδιαίτερο πρέπει να έχει;

Δεν πρέπει να έχει κάτι το ιδιαίτερο. Μια απλή οπλισμένη βάση από σκυρόδεμα αρκεί, προκειμένου να στηθεί από πάνω το σπίτι. Τα προκατασκευασμένα με ξύλινα σκελετά είναι 8 φορές ελαφρύτερα από κατασκευές σκυροδέματος και πλινθοδομής, για αυτό και το έργο της θεμελίωσης γίνεται πιο απλό.

11. Τι κατασκευές μπορώ να φτιάξω με ξύλινα σκελετά;

Ότι θέλετε! Σπίτια σε βάση, σπίτια σε ταράτσα (είναι ελαφρύτερα από τα χτιστά για αυτό προτιμώνται), σχολεία, γραφεία, εκθεσιακοί χώροι, νοικιαζόμενα, εστιατόρια, μπανγκαλόου, μπαρ….

Όσον αφορά τις ερωτήσεις σας για την κατασκευή από Οπλισμένο Μπετόν και τοιχοποιία από Μεταλλικό σκελετό, οι πιο συνηθισμένες είναι....

1. Γιατί η εξωτερική τοιχοποιία είναι από μεταλλικό σκελετό και όχι η κλασική με τα τούβλα;

Προτιμήσαμε το σύστημα τοιχοποιίας απο μεταλλικά προφίλ και εξωτερική θερμοπρόσοψη γραφιτούχας διογκωμένης πολυστερίνης γιατι αυτός ο τρόπος προσφέρει μία καλύτερη μόνωση στο σπίτι. Ο συντελεστής θερμοπερατότητας που υπολογίζεται απο τα υλικά αυτής της τοιχοποιίας είναι σαφώς πολύ καύτερος απο την επιλογή τοιχοποιίας με τούβλα, μόνωση και συμβατικό σοβά. Και αυτό διότι εδώ έχουμε διπλή άμυνα μόνωσης. Και η γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη αλλά και ο ορυκτοβάμβακας συμβάλλουν τρανά στην μόνωση του σπιτιού. Αποτέλεσμα, το εσωτερικό του σπιτιού να είναι ευχάριστο για τους ενοίκους και το κόστος για θέρμανση ή ψύξη να μειώνεται δραματικά!

2. Γιατί η εσωτερική τοιχοποιία είναι από μεταλλικό σκελετό και όχι η κλασική με τα τούβλα;

Πάλι εδώ προτιμήθηκαν τα μεταλλικά προφίλ αντί του τούβλου, διότι μιλάμε για μία πιο γρήγορη και καθαρή κατασκευή. Είναι μια ελαφριά κατασκευή και προσφέρει ευκαμψία παρέχοντας καλή αντισεισμικότητα. Ο χρόνος αποπεράτωσης είναι πιο γρήγορος και η διαδικασία σαφώς πιο καθαρή αφού δεν έχεις τόσα μπάζα απο σοβάδες ή τούβλα. Ακόμη σου προσφέρει την δυνατότητα εύκολης αλλαγής θέσης σε περίπτωση που θελήσετε να ανακαινίσετε το χώρο σας στο μέλλον. Το μόνο αρνητικό είναι ότι αν χρειαστεί να κρεμάσεις κάτι βαρύ χρειάζεται να τρυπήσεις πάνω στο μεταλλικό σκελετό, ενώ για ελαφριά πράγματα μπορείς να τρυπήσεις απευθείας στη γυψοσανίδα και να τοποθετήσεις ειδικά ούπα.

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μας θέτετε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και συναντήσεων μας. Παρ’ όλα αυτά εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να μας εκφράζεται και άλλες απορίες που σας δημιουργούνται, μέσω τηλεφώνου ή e-mail και ακόμη πιο άμεσα περνώντας από τον εκθεσιακό μας χώρο. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας!

Γενικά όλοι μας μεγαλώσαμε γνωρίζοντας μόνο το μπετό και το τούβλο και σαν Έλληνες δύσκολα εμπιστευόμαστε κάτι που δεν μας μάθανε. Οι παραπάνω κατασκευές χτίζονται σε χώρες όπως η Ιαπωνία που είπαμε, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α., σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κατακτάνε το ελληνικό κοινό. Πρόκειται για κατασκευές ανώτερες από αυτές που χτίζαμε μέχρι σήμερα και πιο οικονομικές. Σκεφτείτε έξυπνα λοιπόν και χτίστε οικονομικά, ενεργειακά, γρήγορα και αντισεισμικά χωρίς να κυνηγάτε συνεργεία και να σπαταλάτε χωρίς λόγο πολλά λεφτά.

Φιλικά, Σταύρος Μάραγγας
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.