elen

Συχνές Ερωτήσεις

Όσον αφορά τις ερωτήσεις σας στο θέμα προκάτ από ξύλινα σκελετά οι πιο συνηθισμένες είναι….

 

1. Τα προκατασκευασμένα από ξύλινα σκελετά τι διάρκεια ζωής έχουν;

Το ξύλο είναι ένα υλικό το οποίο αντέχει στο χρόνο καθώς δεν παύει ακόμη και μετά τη κοπή του να διατηρεί τις φυσικές του ιδιότητες. Παραμένει ζωντανό και το μόνο που χάνει είναι η ανάπτυξη του. Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για τα ξύλινα σκελετά των προκάτ, προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα βραδέως ανάπτυξης σκανδιναβικών χωρών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ξύλα αυτά να είναι ιδιαίτερα συμπαγή και άφθαρτα παρέχοντας προστασία κι ασφάλεια στους κατοίκους για πολλές γενιές (80 χρόνια τουλάχιστον).

2. Είναι αρκετά αντισεισμικά ή θα πέσουν με το πρώτο κούνημα;

Τα σπίτια με ξύλινα σκελετά κατασκευάζονται για αυτό ακριβώς το λόγο. Η ελαστικότητα που έχει το ξύλο το καθιστούν ιδιαίτερα ανθεκτικό στη κάμψη εκεί που άλλα υλικά ρηγματώνονται. Η υπεροχή της ξύλινης κατασκευής στη σεισμική καταπόνηση είναι καταφανής. Τα κτίρια με ξύλινο σκελετό είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί να βρεθεί κανείς κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Πάρτε παράδειγμα την Ιαπωνία που πλήττεται από συχνούς και ισχυρούς σεισμούς και σαν κύριες κατοικίες εμπιστεύονται σπίτια αποκλειστικά από ξύλινα σκελετά. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

3. Όσον αφορά τη θερμομόνωσή τους, είναι ικανοποιητικά;

Τα προκάτ με ξύλινα σκελετά εμφανίζουν θερμομόνωση υψηλών προδιαγραφών. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να ντύσουν τον ξύλινο σκελετό έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες και σε συνεργασία με τον πετροβάμβακα που μπαίνει στο κενό του σκελετού το σπίτι ασφαλίζεται από τις δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες (είτε ζέστη είτε κρύο), παρέχοντας στους ενοίκους ένα ευχάριστο, υγιή και φυσικό χώρο διαμονής και μια κατασκευή με χαμηλό κόστος θέρμανσης.

4. Πως μπορώ να τα εμπιστευτώ, αφού το ξύλο είναι εύφλεκτο υλικό;

Καταρχήν το ζητούμενο είναι να προλάβετε να σωθείτε εσείς πρώτα και έπειτα το σπίτι. Ναι, όντως το ξύλο είναι εύφλεκτο σαν υλικό. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν είναι μόνο του καθώς τα δομικά υλικά που είναι επενδυμένος το προστατεύουν από τη φωτιά. Τα δομικά υλικά που φροντίζουμε να ντύνουμε το σκελετό ανήκουν σε κατηγορίες δομικών υλικών (Α) και (Β1) δηλαδή άφλεκτα και δύσκολα αναφλεγόμενα υλικά εμποδίζοντας έτσι για αρκετή ώρα τη φωτιά να φτάσει στον ξύλινο σκελετό. Όσο για τα εμφανή ξύλα (π.χ. της στέγης που εξέχουν από τον τοίχο, σχηματίζοντας το γείσο) που δεν καλύπτονται από κάποιο δομικό υλικό, αυτά φροντίζουμε να τα περνάμε με επικαλυπτικές ουσίες οι οποίες δεν επιτρέπουν το ξύλο να αναφλέγεται εύκολα.

5. Είναι αρκετά πιο φθηνά από τα συμβατικά σπίτια. Μήπως είναι και πιο φθηνά στη ποιότητα τους;

Η αλήθεια είναι ότι εκεί κολλάει αρκετός κόσμος. ΔΕΝ πρόκειται σε καμιά περίπτωση για μια προχειροκατασκευή. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πολύ ανώτερα από αυτά που χρησιμοποιούνται στη συμβατική κατασκευή. Το μυστικό είναι στο χρόνο παράδοσης. Τα προκάτ λόγω της ταχύτητας που έχουν στο μοντάρισμα και στο στήσιμο τους, μειώνουν τον αριθμό στα μεροκάματα και κατά συνέπεια μειώνεται και το συνολικό κόστος. Σταματήστε, λοιπόν να σκέφτεστε αρνητικά και εμπιστευτείτε τα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν είπαμε αν βρείτε να φτιάξετε τσάμπα ένα προκάτ να το προτιμήσετε. Σαφώς και να κοιτάτε τη ποιότητα για αυτό να παίρνετε προσφορές (για να συγκρίνετε) αφού έχετε δει δουλειά του κατασκευαστή και όχι από το τηλέφωνο.

6. Μέχρι πόσους ορόφους μπορώ να χτίσω με ξύλινα σκελετά;

Με ξύλινα σκελετά συνήθως χτίζεις μέχρι 2 ορόφους (ισόγειο, 1ος και 2ος όροφος). Όσο λιγότερα επίπεδα φτιάχνεται ένα προκάτ τόσο πιο οικονομικό είναι. Άλλες διατομές ξύλων χρησιμοποιούνται για μια ισόγεια κατασκευή και άλλες πιο ενισχυμένες για μια μεζονέτα με σοφίτα. Επιπλέον υπάρχουν τα δοκάρια πατώματος και ο επενδύσεις του που ανεβάζουν, όχι υπερβολικά το κόστος.

7. Τα σχέδια που βγαίνουν για τα προκάτ είναι περιορισμένης αρχιτεκτονικής μορφής;

Όχι δεν είναι. Σκεφτείτε ότι θέλετε και να είστε σίγουροι ότι υλοποιείται. Τα προκατασκευασμένα προσαρμόζονται σε όποιο σχέδιο εσείς επιθυμείτε.

8. Περίπου πόσο χρόνο χρειάζεται για να κατασκευαστεί ένα προκατασκευασμένο με ξύλινα σκελετά;

Αυτό εξαρτάται από τα τετραγωνικά του σπιτιού. Συνήθως ο χρόνος παράδοσης είναι από 1 έως 4 μήνες. Για παράδειγμα, μια κατοικία 100 τετραγωνικών ο χρόνος παράδοσης είναι το πολύ 3 μήνες. Έτοιμο με το κλειδί στο χέρι! Αυτό που πρέπει να γνωρίζεται είναι ότι αυτός ο χρόνος ξεκινάει από τη στιγμή που έχει τελειώσει η σκυροδέτηση της βάσης.

9. Η άδεια που βγαίνει σε τι διαφέρει από την άδεια μιας συμβατικής κατασκευής;

Δεν διαφέρει σε κάτι. Η ίδια άδεια βγαίνει. Το μόνο που διαφέρει είναι το Ι.Κ.Α. καθώς στα προκατασκευασμένα τα ένσημα προϋπολογίζονται σύμφωνα με τον πίνακα 2. Αυτό σημαίνει 50 % χαμηλότερες εισφορές στο Ι.Κ.Α. από αυτές που απαιτούνται για μια συβατική οικοδομή.

10. Η βάση που θα στηθεί το σπίτι τι το ιδιαίτερο πρέπει να έχει;

Δεν πρέπει να έχει κάτι το ιδιαίτερο. Μια απλή οπλισμένη βάση από σκυρόδεμα αρκεί, προκειμένου να στηθεί από πάνω το σπίτι. Τα προκατασκευασμένα με ξύλινα σκελετά είναι 8 φορές ελαφρύτερα από κατασκευές σκυροδέματος και πλινθοδομής, για αυτό και το έργο της θεμελίωσης γίνεται πιο απλό.

11. Τι κατασκευές μπορώ να φτιάξω με ξύλινα σκελετά;

Ότι θέλετε! Σπίτια σε βάση, σπίτια σε ταράτσα (είναι ελαφρύτερα από τα χτιστά για αυτό προτιμώνται), σχολεία, γραφεία, εκθεσιακοί χώροι, νοικιαζόμενα, εστιατόρια, μπανγκαλόου, μπαρ….

Όσον αφορά τις ερωτήσεις σας για τη Φέρουσα Αντισεισμική τοιχοποιία απο Πορομπετόν YTONG, οι πιο συνηθισμένες είναι..

 

1. Ποιος είναι ο κύκλος ζωής των YTONG BLOCKS;

Το YTONG είναι ένα ανόργανο ορυκτό προϊόν (πορομπετόν), το οποίο δεν αποσυντίθεται, δεν είναι ευαίσθητο στις επιρροές των καιρικών συνθηκών και έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως και άλλοι τύποι σκυροδέματος. Τα παλαιότερα κτίρια, που έχουν κτιστεί με YTONG BLOCKS, στη Σουηδία είναι ήδη 80 ετών. Στη Γερμανία έχουν διεξαχθεί διεξοδικές έρευνες σχετικά με τη γήρανση των YTONG BLOCKS. Το υλικό έχει μελετηθεί σε διάφορα κτίρια. Η μόνη αλλαγή που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι σχετίζεται με ήπια επιφανειακή διάβρωση, από τη στιγμή που θα μείνει ασοβάτιστο, η οποία οφείλεται στην εκπομπή ρύπων CO2. Τα συνολικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το υλικό δεν γηράσκει, δεδομένου ότι δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

2. Χρειάζομαι εξειδικευμένο συνεργείο για το κτίσιμο των YTONG;

Ναι. Παρόλο ότι τα YTONG BLOCKS, είναι εύκολο να κτιστούν, η διαδικασία εφαρμογής διαφέρει σε σχέση με τα τούβλα. Η κατασκευή ενός έργου από φέρουσα τοιχοποιία με YTONG BLOCKS, πρέπει να γίνεται από έμπειρο και πιστοποιημένο προσωπικό. Η εταιρεία μας και το προσωπικό που διαθέτει πληροί όλες τις προϋποθέσεις και την τεχνογνωσία προκειμένου να αναλάβει το έργο που επιθυμείτε.

3. Απορροφάει υγρασία το YTONG;

Τα YTONG BLOCKS, όπως και όλα τα δομικά στοιχεία, απορροφούν την υγρασία από την ατμόσφαιρα. Το νερό διεισδύει στο υλικό, όμως σε βάθος μόνο μέχρι 3,5 εκατοστά. Όταν έχει εισχωρήσει υγρασία σε ένα YTONG BLOCK, αλλάζει το χρώμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αλλοιώνεται η ποιότητά του. Η απόχρωση δεν αποτελεί κριτήριο της ποιότητας του υλικού. Όταν εισχωρήσει υψηλό ποσοστό υγρασίας σε ένα YTONG BLOCK, η υγρασία απλώνεται ομοιόμορφα. Όταν το ποσοστό της υγρασίας μειωθεί, το YTONG ξεκινάει τη μετάδοση (εκπομπή) της υγρασίας πίσω στην ατμόσφαιρα. Έτσι, το YTONG ρυθμίζει την υγρασία (και το ποσοστό αυτής) εντελώς φυσικά, δημιουργώντας ένα ευχάριστο και υγιεινό κλίμα στο εσωτερικό της κατοικίας. Η παρουσία του νερού ή της υγρασίας μέσα στο YTONG, καθώς και η χαμηλή θερμοκρασία δεν επηρεάζει την ποιότητα και την αντοχή του YTONG. Τα δομικά στοιχεία YTONG ανήκουν στην κατηγορία των προϊόντων όπου είναι ανθεκτικά στο κρύο και ως εκ τούτου δεν δημιουργούνται προβλήματα (βλάβες) κατά τη διάρκεια των χειμερινών καιρικών συνθηκών. Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία, δεν αλλάζουν οι βασικές ιδιότητες των δομικών στοιχείων YTONG.

4. Είναι το YTONG ένα οικολογικό και αέναο δομικό υλικό;

Η περιβαλλοντική επίπτωση μετρά την επίπτωση που έχει ένα υλικό στο περιβάλλον για όλη τη διάρκεια ζωής του, αρχίζοντας από τη μείωση της παραγωγής βασικών προϊόντων, την επεξεργασία, τη χρήση και την τελική διάθεση. Η YTONG επιτυγχάνει την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται μέχρι την ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2.

Φυσικοί πόροι: Οι βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή των YTONG είναι η χαλαζιακή άμμος, ο ασβεστόλιθος, το τσιμέντο και το νερό. Αυτές οι πρώτες ύλες είναι πρακτικά ανεξάντλητες. Επιπλέον η κατανάλωση είναι αρκετά χαμηλή: από 1m3 πρώτων υλών παράγονται 5m3 YTONG BLOCKS.

Παραγωγική Διαδικασία: Η παραγωγική διαδικασία των YTONG απαιτεί πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας.

Επεξεργασία: Η επεξεργασία των YTONG δεν είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους και τη φύση τους.

Μεταφορά: Το μεταφορικό κόστος είναι σχετικά χαμηλό εξ αιτίας του χαμηλού βάρους του υλικού. Χρήση: Χρησιμοποιώντας τα YTONG BLOCKS σε μία κατοικία μειώνονται οι εκπομπές CO2 μίας κατοικίας, εξ αιτίας του ότι χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανση και το δροσισμό της κατοικίας, πράγμα το οποίο εξοικονομεί και χρήματα στον ιδιοκτήτη.

5. Τι είδους ηχομόνωση προσφέρει μία τοιχοποιία από YTONG;

Η ηχομόνωση εξαρτάται κυρίως από την πυκνότητα των υλικών. Καθώς τα YTONG BLOCKS έχουν πορώδη σύσταση και οι πόροι των YTONG είναι κλειστοί, η εξασθένιση του ήχου που προσφέρουν είναι αρκετά σημαντική. Αυτό είναι συνέπεια του γεγονότος ότι ένα YTONG BLOCK έχει μεγαλύτερη ηχομείωση (κατά περίπου 9dB) από οποιοδήποτε άλλο υλικό με την ίδια πυκνότητα.

6. Πόσα χρήματα μπορώ να εξοικονομήσω από την κατασκευή των YTONG BLOCKS;

Η κατασκευή με YTONG BLOCKS (κτίσιμο και σοβάτισμα) εξοικονομεί τουλάχιστον 15-20%, σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο κτισίματος, ανάλογα με τον τύπο του έργου. Η ακριβής τιμή του γενικού ποσού εξοικονόμησης είναι δύσκολο να υπολογιστεί καθώς αυτό εξαρτάται από το κάθε έργο, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο εργοτάξιο, την ποιότητα εργασιών των συνεργείων εφαρμογής που θα χρησιμοποιηθούν και κυρίως πόσο «πράσινο» θέλουμε να είναι το σπίτι που θα κτίσουμε.

7. Σε τι είδους έργα χρησιμοποιούνται τα YTONG BLOCKS συνήθως;

Τα YTONG BLOCKS χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο στις ακόλουθες εφαρμογές:

 • Ξενοδοχεία, Eστιατόρια
 • Αποθηκευτικούς χώρους
 • Βιομηχανικούς χώρους
 • Κτίρια Γραφείων
 • Εκπαιδευτικά Κέντρα
 • Ιατρικά κέντρα, κλινικές και γραφεία
 • Μονοκατοικίες
 • Πολυκατοικίες
Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου έχουν προδιαγραφεί με αυξημένες απαιτήσεις για πυραντίσταση ή ηχομόνωση.

Όσον αφορά τις ερωτήσεις σας στο θέμα Bio-Τροχοβίλα, οι πιο συνηθισμένες είναι….

 

1. Τι γίνεται με το ρεύμα στα εκτός σχεδίου οικόπεδα;

Η λύση που προτείνει η εταιρεία μας, είναι τα φωτοβολταϊακά σε συνδυασμό με την γεννήτρια της οποίας η χρήση θα είναι απαραίτητη μόνο για 2-3 μήνες το χειμώνα όπου η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη. Κατά τον υπόλοιπο χρόνο, όμως η απόδοση των φωτοβολταϊκών θα είναι αρκετή έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες σας. Μπορείτε να βάλετε και μόνο μια μεγάλη γεννήτρια, αλλά η λύση των φωτοβολταϊκών θα σας γλυτώσει από συχνούς πονοκεφάλους. Η εταιρεία μας συνεργάζεται με εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών αποκλειστικά από την Ευρώπη και μπορεί να σας παραδώσει την τροχοβίλα που επιθυμείται μαζί με τα φωτοβολταϊκά.

2. Όσον αφορά τη θερμομόνωσή τους είναι ικανοποιητικά;

Καλύτερα και από τα χτιστά με τούβλα. Όπως είδατε πρόκειται για βιοκλιματικές τροχοβίλες. Η μόνωση που έχουν είναι αρκετή να αντέξει οποιεσδήποτε θερμοκρασίες, ψηλές και χαμηλές. Η τοιχοποιία που έχουν είναι με το σύστημα θερμοπρόσοψης της Kelyfos όπως δηλαδή θα πρέπει να χτίζονται από εδώ και πέρα όλες οι κατασκευές. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες που θα έχουμε από το εσωτερικό του σπιτιού θα είναι λιγοστές. Έτσι θα έχουμε μια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 70%, δηλαδή έχουμε λιγότερες ποσότητες καύσιμης ύλης και συνεπώς εξοικονόμηση χρημάτων.

3. Τι διάρκεια ζωής έχουν;

Το ξύλο από το οποίο φτιάχνονται τα σκελετά των τροχοβιλών μας είναι ένα υλικό το οποίο αντέχει στο χρόνο καθώς δεν παύει ακόμη και μετά τη κοπή του να διατηρεί τις φυσικές του ιδιότητες. Παραμένει ζωντανό και το μόνο που χάνει είναι η ανάπτυξη του. Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για τα ξύλινα σκελετά των τροχοβιλών της εταιρείας μας, προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα βραδέως ανάπτυξης σκανδιναβικών χωρών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ξύλα αυτά να είναι ιδιαίτερα συμπαγή και άφθαρτα παρέχοντας προστασία κι ασφάλεια στους κατοίκους για πολλές γενιές (80 χρόνια τουλάχιστον).

 • Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μας θέτετε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και συναντήσεων μας. Παρ’ όλα αυτά εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να μας εκφράζεται και άλλες απορίες που σας δημιουργούνται, μέσω τηλεφώνου ή e-mail και ακόμη πιο άμεσα περνώντας από τον εκθεσιακό μας χώρο. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας!
 • Γενικά όλοι μας μεγαλώσαμε γνωρίζοντας μόνο το μπετό και το τούβλο και σαν Έλληνες δύσκολα εμπιστευόμαστε κάτι που δεν μας μάθανε. Οι παραπάνω κατασκευές χτίζονται σε χώρες όπως η Ιαπωνία που είπαμε, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α., σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κατακτάνε το ελληνικό κοινό. Πρόκειται για κατασκευές ανώτερες από αυτές που χτίζαμε μέχρι σήμερα και πιο οικονομικές. Σκεφτείτε έξυπνα λοιπόν και χτίστε οικονομικά, ενεργειακά, γρήγορα και αντισεισμικά χωρίς να κυνηγάτε συνεργεία και να σπαταλάτε χωρίς λόγο πολλά λεφτά.


Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μας θέτετε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και συναντήσεων μας. Παρ’ όλα αυτά εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να μας εκφράζεται και άλλες απορίες που σας δημιουργούνται, μέσω τηλεφώνου ή e-mail και ακόμη πιο άμεσα περνώντας από τον εκθεσιακό μας χώρο. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας!

Γενικά όλοι μας μεγαλώσαμε γνωρίζοντας μόνο το μπετό και το τούβλο και σαν Έλληνες δύσκολα εμπιστευόμαστε κάτι που δεν μας μάθανε. Οι παραπάνω κατασκευές χτίζονται σε χώρες όπως η Ιαπωνία που είπαμε, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α., σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κατακτάνε το ελληνικό κοινό. Πρόκειται για κατασκευές ανώτερες από αυτές που χτίζαμε μέχρι σήμερα και πιο οικονομικές. Σκεφτείτε έξυπνα λοιπόν και χτίστε οικονομικά, ενεργειακά, γρήγορα και αντισεισμικά χωρίς να κυνηγάτε συνεργεία και να σπαταλάτε χωρίς λόγο πολλά λεφτά.

Φιλικά, Σταύρος Μάραγγας
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.

 • Προβολές: 41943
e-genius.gr ...intelligent web software
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
Περισσότερα Συμφωνώ Διαφωνώ