elen

Ξύλινοι σκελετοί

Σκελετοί από ξύλο ή με ξύλινα πλαίσια υπάρχουν ήδη από τη λίθινη εποχή. Η κατοικία ήταν σε ανταγωνισμό με το δάσος και έτσι υπήρχε επάρκεια σε ξυλεία. Με τα πέτρινα τσεκούρια της εποχής, ήταν δυνατή η υλοτόμηση δέντρων με τις κατάλληλες διαστασεις. Νεοτερες δόκιμες απέδειξαν ότι για τη κοπή ενός κορμού πάχους  16 cm, χρειαζόταν μονό 20 λεπτά της ώρας. Μπρούτζινα  εργαλεία εμφανιστήκαν στην Ευρώπη γύρω στο 800 π.Χ..Με αυτά η επεξεργασία των κορμών γινόταν καλύτερη και ευκολότερη, ήταν δυνατή η πραγματοποίηση απλών συνδέσεων και έτσι από την εποχή εκείνη άρχισαν δομικά έργα με κορμούς δέντρων που τοποθετούνταν σε στρώσεις και συνδέονταν με εμπλοκή στις γωνίες. Χρησιμοποιούνταν κυρίως ευθύγραμμοι κορμοί και γι’ αυτό τα ξύλινα σπίτια ήταν διαδεδομένα στη Νότια Γερμάνια και στην Ελβετία. Οι ξύλινοι σκελετοί κυριαρχούσαν στη κατασκευή κατοικιών ακόμη και στις αστικές περιοχές, μέχρι τον 17ο και 18ο αιώνα, αλλά κυρίως με ξυλεία δρυός. Η εξάπλωση τους εκείνη την εποχή οφείλεται στην ύπαρξη πλούσιων δασών με δρυς.

Ιστορική αναδρομή στις ξύλινες κατασκευές


Η εξέλιξη του φέροντος και άκαμπτου σκελετού των ξύλινων κατασκευών έχει προχωρήσει σημαντικά στη βάση της κατασκευαστικής εμπειρίας πολλών αιώνων όπως αποδεικνύει η αποκατάσταση κτιρίων από αρχαιολογικά ευρήματα:

  1. Μονόχωρα σπίτια της λίθινης εποχής με πλαισιωτους ορθοστάτες και τοίχους πλήρωσης ΄΄πλεχτούς΄΄. Στατική αρχή του πακτωμένου υποστυλώματος.
  2. Ξύλινη κατασκευή πάνω σε θεμέλια από τοιχοποιία μετά τη χρήση της πετράς και του κονιάματος από τους Ρωμαίους. Στατική αρχή του πλαισίου με διαγώνιες ενισχύσεις και συνδέσεις των ξύλων. (εγκοπές κτλ) που ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν μονό με μεταλλικά εργαλεία.
  3. Ξύλινη κατασκευή με ορόφους : α) από συνεχείς για όλους τους ορόφους ορθοστάτες και β) από χωριστά κατασκευαζόμενους ορόφους.
  4. Διαφόρων ειδών διαμήκης και εγκάρσιες ενισχύσεις του σκελετου. Δισκοειδη στοιχεία ακαμψίας.
Σύγχρονοι ξύλινοι σκελετοί


Σε περιοχές  που παράγουν άφθονη ξυλεία όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Σουηδία, όπου η ξύλινη μονοκατοικία παίζει ακόμα σπουδαίο ρολό, διατηρήθηκε ο ξύλινος σκελετός σε μορφή κατασκευαστικά εκσυγχρονισμένη,
Ένας ξύλινος τοίχος πάχους 14 cm προσφέρει θερμομόνωση αντίστοιχη με οπτοπλινθοδομή πάχους 1 ½  τούβλου ή ενός τοίχου πάχους 30 cm από μπλοκ με διάκενα.
Αλλά και στην κεντρική Ευρώπη, δεν έχουν εκλείψει οι ξύλινοι σκελετοί. Σε μια σειρά από μονώροφες ως διώροφες κατασκευές όπως νηπιαγωγεία, σχολειά, εκθέσεις και μονοκατοικίες, βρίσκουν εφαρμογή κατασκευές με ξύλινο σκελετό. Συχνά συναντώνται ξύλινες στέγες πάνω σε συμπαγής κατασκευές. Το ξύλο παρέχει δυνατότητα για ποικιλία στις διαμορφώσεις χώρων και λεπτομερειών και είναι βέβαιο ότι το φυσικό αυτό υλικό με την ωραία και ζωντανή εμφάνιση ικανοποιεί απόλυτα από αισθητική άποψη.
Ο ξύλινος σκελετός έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει την πρωταρχική του θέση στις κατασκευές κατοικιών ύστερα από την εξέλιξη των σύγχρονων συνδέσεων για γραμμικούς φορείς και τη χρήση σύνθετων προϊόντων ξυλείας (π.χ. ανικολλητή). Σημαντικό ρολό παίζουν και τα βελτιωμένα μέσα πυροπροστασίας καθώς και οι νεώτερες εμπειρίες ως προς τη συμπεριφορά στη φωτιά. Έτσι, είναι δυνατή η κατασκευή μεγάλων ανοιγμάτων, πλαισίων, ακόμη και δικτυωμάτων.

Οι κατασκευές , αυτού του τύπου αποτελούν μια μόνιμη και αξιόπιστη λύση, για αρκετές χώρες στο κόσμο (βλ. Ηνωμένες Πολιτείες ,Καναδά ,Ιαπωνία και όλες οι Σκανδιναβικές).Τις εμπιστεύονται καθώς προσφέρουν ένα υγιές και ευχάριστο εσωτερικό περιβάλλον συνδυασμένο με τη μέγιστη αντισεισμική προστασία. Ακόμη σε μια περίοδο όπου απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων  σχετικά με τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (είτε ηλεκτρικής είτε άλλης μορφής επιζήμιας για το περιβάλλον) ,τα σπίτια αυτά έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν μια εξαιρετική θερμομόνωση (πολύ καλύτερη από αυτή της συμβατικής δόμησης) προσφέροντας μια άνεση ζεστασιάς το χειμώνα και δροσισμού το καλοκαίρι. Αυτή η ιδιαιτερότητά τους συμβάλει σε  μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και στη αποφυγή υπέρογκων λογαριασμών κάνοντας έτσι , σε λίγα χρόνια , το σπίτι από μόνο του , απόσβεση μεγάλου μέρους του κόστους αποπεράτωσής του. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να χαρακτηρίζονται και ως ένα βαθμό βιοκλιματικά! Αυτοί είναι , τέλος ,και οι λόγοι που οδήγησαν εμάς να ειδικευτούμε σε αυτό τον κλάδο κατασκευής ,παρακολουθώντας κάθε εξέλιξη του ,παρέχοντάς σας εγγυημένα ένα άριστο αποτέλεσμα!

  • Προβολές: 4325
e-genius.gr ...intelligent web software
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
Περισσότερα Συμφωνώ Διαφωνώ